Kuchnia grecka to bogactwo smaków i aromatów. W każdej tawernie i restauracji znajdziemy kilka doskonale przyrządzonych dań wegetariańskich. Wszystkie pyszne, przygotowane ze świerzych warzyw - zachwycą każdego.

Wegetarianizm po grecku

Pieczone ziemniaki powinny znaleźć się w menu każdej restauracji. Z dodatkiem oregano i soku z cytryny mogą być daniem głównym albo dodatkiem do dań rybnych lub mięsnych. Pieczone ziemniaki świetnie smakują  z tzatziki.

Sałatka grecka – każdy z nas ją zna, ale nie każdy wie, jak powinna naprawdę smakować. Jest to obowiązkowy posiłek, który warto skosztować skierowany nie tylko do wegetarian.

Tomatokeftedes to niezwykle pyszne placki z pomidorów. Skosztować ich można głównie na Santorini, gdzie rosną pomidory czereśniowe.

Kolokithokeftedes – kotlety  z cukinii i ziemniaków są bardzo popularne na Krecie, ale znajdziemy je w menu wielu tawern na większości wysp. Idealne kolokithokeftedes są chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Kotleciki podawane są z dipem jogurtowym lub tzatziki.

Fasolakia to potrawa z  zielonej fasoli szparagowej z dodatkiem cebuli i pomidorów. Jedynym użytym tłuszczem jest oliwa z oliwek.

Grecja
Grecja | Sałatka grecka (by r-salz )

Briam to zapiekanka przyrządzona z ziemniaków, bakłażanów, cukinii i pomidorów z dodatkiem świeżych ziół. Podawana z chlebem, czasem serem feta. Smaczne i bardzo sycące danie wegetariańskie

Gemista – faszerowane pomidory i papryki to bardzo popularne danie w Grecji. Jest sycące, ale przy tym bardzo lekkie.

Kolokithakia tyganita to smażone kabaczki. Bardzo smaczna przystawka przed daniem głównym.

Spanakopita to ciasto filo nadziewane szpinakiem i serem feta. Jest to jedna z najczęściej spożywanych przekąsek w Grecji – smaczna zarówno na ciepło jak i zimno.

Skordalia – piree przygotowywane z czosnku, z dodatkiem ziemniaków albo migdałów. Pasta podawana jest z pieczonymi warzywami albo rybą, czasem jako dip lub meze.

Fakes to bardzo smaczna i sycąca zupa przyrządzona na bazie soczewicy. W upalny dzień może nie jest odpowiednim daniem, ale w deszczowe, pochmurne popołudnie – czemu nie?

Wegetariańskie Dolmades to tradycyjne danie greckie, podobne do naszych gołąbków. W tej wersji zamiast kapusty używa się liści winogron. Dolmades zazwyczaj są nadziewane ryżem i mięsem, ale popularne są też wegetariańskie wariacje, np. z ryżem, cebulą i np. rodzynkami lub orzeszkami piniowymi. Dolmades popularne są także w innych krajach bałkańskich.

Wegetariańska Musaka – w oryginalnej formie jest to zapiekanka przygotowana z bakłażana pomidorów oraz mięsa mielonego, polana sosem beszamelowym. Czasem jednak można w tawernach znaleźć wegetariańską wersję tego dania.

Grecja
Grecja | Spanakopita – ciasto filo nadziewane szpinakiem i serem feta (by sintages )

Grecja
Grecja | Gemista – faszerowane pomidory (by sintages )

Zainteresują Cię również

Greckie zupy – smaczne i rozgrzewające Greckie zupy – smaczne i rozgrzewające
Kuchnia grecka to dobrze nam znana musaka, sałatka grecka czy gemista. Mało komu chciałoby się przecież zjeść...
Wyśmienite greckie sery Wyśmienite greckie sery
Grecja słynie nie tylko ze znakomitych win i oliwek, ale także i serów. Produkowane są według tradycyjnych...
Kuchnia grecka Kuchnia grecka
Wielu smakoszy zastanawia się, co wpływa na wyjątkowość greckiej kuchni? Na pewno nie bez znaczenia jest tu nadmorskie...
Greckie desery – który spróbować? Greckie desery – który spróbować?
Szum morza, zachód słońca, lampka wina oraz… odrobina słodkości. W Grecji zjemy całą masę przepysznych,...
Jadalne pamiątki z Grecji Jadalne pamiątki z Grecji
Jakie pamiątki przywieźć z Grecji? Każdy z nas zadaje sobie to pytanie przed podróżą. Magnesy na lodówkę,...