Kuchnia grecka to bogactwo smaków i aromatów. W każdej tawernie i restauracji znajdziemy kilka doskonale przyrządzonych dań wegetariańskich. Wszystkie pyszne, przygotowane ze świerzych warzyw - zachwycą każdego.

Wegetarianizm po grecku

Pieczone ziemniaki powinny znaleźć się w menu każdej restauracji. Z dodatkiem oregano i soku z cytryny mogą być daniem głównym albo dodatkiem do dań rybnych lub mięsnych. Pieczone ziemniaki świetnie smakują  z tzatziki.

Sałatka grecka – każdy z nas ją zna, ale nie każdy wie, jak powinna naprawdę smakować. Jest to obowiązkowy posiłek, który warto skosztować skierowany nie tylko do wegetarian.

Tomatokeftedes to niezwykle pyszne placki z pomidorów. Skosztować ich można głównie na Santorini, gdzie rosną pomidory czereśniowe.

Kolokithokeftedes – kotlety  z cukinii i ziemniaków są bardzo popularne na Krecie, ale znajdziemy je w menu wielu tawern na większości wysp. Idealne kolokithokeftedes są chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Kotleciki podawane są z dipem jogurtowym lub tzatziki.

Fasolakia to potrawa z  zielonej fasoli szparagowej z dodatkiem cebuli i pomidorów. Jedynym użytym tłuszczem jest oliwa z oliwek.

Grecja
Grecja | Sałatka grecka (by r-salz )

Briam to zapiekanka przyrządzona z ziemniaków, bakłażanów, cukinii i pomidorów z dodatkiem świeżych ziół. Podawana z chlebem, czasem serem feta. Smaczne i bardzo sycące danie wegetariańskie

Gemista – faszerowane pomidory i papryki to bardzo popularne danie w Grecji. Jest sycące, ale przy tym bardzo lekkie.

Kolokithakia tyganita to smażone kabaczki. Bardzo smaczna przystawka przed daniem głównym.

Spanakopita to ciasto filo nadziewane szpinakiem i serem feta. Jest to jedna z najczęściej spożywanych przekąsek w Grecji – smaczna zarówno na ciepło jak i zimno.

Skordalia – piree przygotowywane z czosnku, z dodatkiem ziemniaków albo migdałów. Pasta podawana jest z pieczonymi warzywami albo rybą, czasem jako dip lub meze.

Fakes to bardzo smaczna i sycąca zupa przyrządzona na bazie soczewicy. W upalny dzień może nie jest odpowiednim daniem, ale w deszczowe, pochmurne popołudnie – czemu nie?

Wegetariańskie Dolmades to tradycyjne danie greckie, podobne do naszych gołąbków. W tej wersji zamiast kapusty używa się liści winogron. Dolmades zazwyczaj są nadziewane ryżem i mięsem, ale popularne są też wegetariańskie wariacje, np. z ryżem, cebulą i np. rodzynkami lub orzeszkami piniowymi. Dolmades popularne są także w innych krajach bałkańskich.

Wegetariańska Musaka – w oryginalnej formie jest to zapiekanka przygotowana z bakłażana pomidorów oraz mięsa mielonego, polana sosem beszamelowym. Czasem jednak można w tawernach znaleźć wegetariańską wersję tego dania.

Grecja
Grecja | Spanakopita – ciasto filo nadziewane szpinakiem i serem feta (by sintages )

Grecja
Grecja | Gemista – faszerowane pomidory (by sintages )

Zainteresują Cię również

Greckie zupy – smaczne i rozgrzewające Greckie zupy – smaczne i rozgrzewające
Kuchnia grecka to dobrze nam znana musaka, sałatka grecka czy gemista. Mało komu chciałoby się przecież zjeść...
Greckie desery – który spróbować? Greckie desery – który spróbować?
Szum morza, zachód słońca, lampka wina oraz… odrobina słodkości. W Grecji zjemy całą masę...
Jadalne pamiątki z Grecji Jadalne pamiątki z Grecji
Jakie pamiątki przywieźć z Grecji? Każdy z nas zadaje sobie to pytanie przed podróżą. Magnesy na lodó...
Cafe frappe – grecki sposób na kawę mrożoną Cafe frappe – grecki sposób na kawę mrożoną
Napojem cieszącym się ogromną popularnością w słonecznej Grecji jest kawa frappe. Coraz częściej to tajemnicze s...
Tradycyjna grecka musaka (moussaka) Tradycyjna grecka musaka (moussaka)
Musaka (moussaka) to tradycyjne i chyba najbardziej znane greckie danie. Bez wątpienia będziemy mogli jej skosztować...