Kuchnia grecka to bogactwo smaków i aromatów. W każdej tawernie i restauracji znajdziemy kilka doskonale przyrządzonych dań wegetariańskich. Wszystkie pyszne, przygotowane ze świerzych warzyw - zachwycą każdego.
Wegetarianizm po grecku
Pieczone ziemniaki powinny znaleźć się w menu każdej restauracji. Z dodatkiem oregano i soku z cytryny mogą być daniem głównym albo dodatkiem do dań rybnych lub mięsnych. Pieczone ziemniaki świetnie smakują z tzatziki.
Sałatka grecka – każdy z nas ją zna, ale nie każdy wie, jak powinna naprawdę smakować. Jest to obowiązkowy posiłek, który warto skosztować skierowany nie tylko do wegetarian.
Tomatokeftedes to niezwykle pyszne placki z pomidorów. Skosztować ich można głównie na Santorini, gdzie rosną pomidory czereśniowe.
Kolokithokeftedes – kotlety z cukinii i ziemniaków są bardzo popularne na Krecie, ale znajdziemy je w menu wielu tawern na większości wysp. Idealne kolokithokeftedes są chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Kotleciki podawane są z dipem jogurtowym lub tzatziki.
Fasolakia to potrawa z zielonej fasoli szparagowej z dodatkiem cebuli i pomidorów. Jedynym użytym tłuszczem jest oliwa z oliwek.
Grecja | Sałatka grecka (by r-salz )
Briam to zapiekanka przyrządzona z ziemniaków, bakłażanów, cukinii i pomidorów z dodatkiem świeżych ziół. Podawana z chlebem, czasem serem feta. Smaczne i bardzo sycące danie wegetariańskie
Gemista – faszerowane pomidory i papryki to bardzo popularne danie w Grecji. Jest sycące, ale przy tym bardzo lekkie.
Kolokithakia tyganita to smażone kabaczki. Bardzo smaczna przystawka przed daniem głównym.
Spanakopita to ciasto filo nadziewane szpinakiem i serem feta. Jest to jedna z najczęściej spożywanych przekąsek w Grecji – smaczna zarówno na ciepło jak i zimno.
Skordalia – piree przygotowywane z czosnku, z dodatkiem ziemniaków albo migdałów. Pasta podawana jest z pieczonymi warzywami albo rybą, czasem jako dip lub meze.
Fakes to bardzo smaczna i sycąca zupa przyrządzona na bazie soczewicy. W upalny dzień może nie jest odpowiednim daniem, ale w deszczowe, pochmurne popołudnie – czemu nie?
Wegetariańskie Dolmades to tradycyjne danie greckie, podobne do naszych gołąbków. W tej wersji zamiast kapusty używa się liści winogron. Dolmades zazwyczaj są nadziewane ryżem i mięsem, ale popularne są też wegetariańskie wariacje, np. z ryżem, cebulą i np. rodzynkami lub orzeszkami piniowymi. Dolmades popularne są także w innych krajach bałkańskich.
Wegetariańska Musaka – w oryginalnej formie jest to zapiekanka przygotowana z bakłażana pomidorów oraz mięsa mielonego, polana sosem beszamelowym. Czasem jednak można w tawernach znaleźć wegetariańską wersję tego dania.
Grecja | Spanakopita – ciasto filo nadziewane szpinakiem i serem feta (by sintages )
Grecja | Gemista – faszerowane pomidory (by sintages )
Zainteresują Cię również




