Szum morza, zachód słońca, lampka wina oraz… odrobina słodkości. W Grecji zjemy całą masę przepysznych, bardzo słodkich deserów. Które szczególnie warto spróbować?
Baklava jest to tradycyjne bałkańskie ciasto, które spróbujemy również w Turcji czy w Chorwacji. Zrobione jest z kilku warstw ciasta filo, cynamonu, posiekanych orzechów, oblane słodkim syropem lub miodem. Ciasto jest bardzo, bardzo słodkie, ale warto się skusić.
Galaktoboureko (γαλακτομπούρεκο) to ciasto, którego głównymi składnikami są: ciasto filo oraz krem z kaszy manny. Idealne do cafe frappe!
Finikia (φοινίκια) – ciasteczka upieczone na bazie orzechów i soku pomarańczowego. Co ciekawe, nie ma w nich mleka ani jajek, są więc idealne dla wegan oraz osób nietolerujących laktozy. Ciasteczka posypuje się drobno posiekanymi orzechami, cukrem oraz cynamonem.
Kourabiedes (κουραμπιέδες) – bożonarodzeniowe ciastka maślane z dodatkiem migdałów, obsypane cukrem pudrem. Mogą mieć kształt kulek, litery „S” czy księżyca.
Melomakarona (μελομακάρονα) są to kruche ciastka przygotowywane zwykle na Boże Narodzenie. Są nie tylko bardzo smaczne, ale i pięknie pachną – cynamonem, goździkami i pomarańczą.
Koulourakia (κουλουράκια) to małe ciasteczka posypane sezamem, w kształcie ślimaków, medalionów, ósemek albo podkowy, pieczone zazwyczaj na Wielkanoc. Grecy obowiązkowo spożywają je z kawą lub herbatą.
Grecja | Słodkie przysmaki sprzedawane na plaży (by vigor )
Loukoumades (λουκουμάδες), czyli malutkie pączki, które Grecy uwielbiają. Przygotowywane na bazie drożdży, smażone na głębokim oleju, oblane słodkim syropem i posypane sezamem albo pokruszonymi orzechami.
Pasteli (παστέλι) są to paski sezamu, oblane miodem. W Polsce nazywane po prostu… sezamkami.
Vasilopita (βασιλόπιτα) to ciasto pieczone z okazji Nowego Roku. W środku ukryta jest moneta, która ma przynieść szczęście.
Diples (δίπλες) – deser ten podawany jest zazwyczaj w czasie świąt Bożego Narodzenia oraz w Nowy Rok. Ciasto smażone jest na głębokim oleju, oblane słodkim syropem lub płynnym miodem.
Fanouropita (φανουρόπιτα) to ciasto przyrządzane na cześć świętego Fanourisa – patrona wyspy Rodos. Piecze się je na 27 sierpnia, by zostało poświęcone w kościele. Ciasto powinno być zrobione z siedmiu lub dziewięciu składników. Zawsze są to: mąka, proszek do pieczenia, cukier, oliwa z oliwek, sok pomarańczowy oraz cynamon.
Grecja | Ciasteczka Koulourakia (by fugzu )
Zainteresują Cię również




