Szum morza, zachód słońca, lampka wina oraz… odrobina słodkości. W Grecji zjemy całą masę przepysznych, bardzo słodkich deserów. Które szczególnie warto spróbować?

Baklava jest to tradycyjne bałkańskie ciasto, które spróbujemy również w Turcji czy w Chorwacji. Zrobione jest z kilku warstw ciasta filo, cynamonu, posiekanych orzechów, oblane słodkim syropem lub miodem. Ciasto jest bardzo, bardzo słodkie, ale warto się skusić.

Galaktoboureko (γαλακτομπούρεκο) to ciasto, którego głównymi składnikami są: ciasto filo oraz krem z kaszy manny. Idealne do cafe frappe!

Finikia (φοινίκια) – ciasteczka upieczone na bazie orzechów i soku pomarańczowego. Co ciekawe, nie ma w nich mleka ani jajek, są więc idealne dla wegan oraz osób nietolerujących laktozy. Ciasteczka posypuje się drobno posiekanymi orzechami, cukrem oraz cynamonem.

Kourabiedes (κουραμπιέδες) – bożonarodzeniowe ciastka maślane z dodatkiem migdałów, obsypane cukrem pudrem. Mogą mieć kształt kulek, litery „S” czy księżyca.

Melomakarona (μελομακάρονα) są to kruche ciastka przygotowywane zwykle na Boże Narodzenie. Są nie tylko bardzo smaczne, ale i pięknie pachną – cynamonem, goździkami i pomarańczą.

Koulourakia (κουλουράκια) to małe ciasteczka posypane sezamem, w kształcie ślimaków, medalionów, ósemek albo podkowy, pieczone zazwyczaj na Wielkanoc. Grecy obowiązkowo spożywają je z kawą lub herbatą.

Grecja
Grecja | Słodkie przysmaki sprzedawane na plaży (by vigor )

Loukoumades (λουκουμάδες), czyli malutkie pączki, które Grecy uwielbiają. Przygotowywane na bazie drożdży, smażone na głębokim oleju, oblane słodkim syropem i posypane sezamem albo pokruszonymi orzechami.

Pasteli (παστέλι) są to paski sezamu, oblane miodem. W Polsce nazywane po prostu… sezamkami.

Vasilopita (βασιλόπιτα) to ciasto pieczone z okazji Nowego Roku. W środku ukryta jest moneta, która ma przynieść szczęście.

Diples (δίπλες) – deser ten podawany jest zazwyczaj w czasie świąt Bożego Narodzenia oraz w Nowy Rok. Ciasto smażone jest na głębokim oleju, oblane słodkim syropem lub płynnym miodem.

Fanouropita (φανουρόπιτα) to ciasto przyrządzane na cześć świętego Fanourisa – patrona wyspy Rodos. Piecze się je na 27 sierpnia, by zostało poświęcone w kościele. Ciasto powinno być zrobione z siedmiu lub dziewięciu składników. Zawsze są to: mąka, proszek do pieczenia, cukier, oliwa z oliwek, sok pomarańczowy oraz cynamon.

Grecja
Grecja | Ciasteczka Koulourakia (by fugzu )

Zainteresują Cię również

Vasilopita – noworoczne greckie ciasto Vasilopita – noworoczne greckie ciasto
Vasilopita to tradycyjne grecki deser i ciasto, wypiekane w Nowy Rok. Często też nazywane jest "ciastem noworocznym"....
Pięć największych przysmaków z Grecji! Pięć największych przysmaków z Grecji!
Tradycyjna kuchnia grecka jest zdaniem smakoszy jedną z najlepszych na świecie. Poniżej lista pięciu najbardziej...
Greckie zupy – smaczne i rozgrzewające Greckie zupy – smaczne i rozgrzewające
Kuchnia grecka to dobrze nam znana musaka, sałatka grecka czy gemista. Mało komu chciałoby się przecież zjeść...
Jadalne pamiątki z Grecji Jadalne pamiątki z Grecji
Jakie pamiątki przywieźć z Grecji? Każdy z nas zadaje sobie to pytanie przed podróżą. Magnesy na lodówkę,...
Cafe frappe – grecki sposób na kawę mrożoną Cafe frappe – grecki sposób na kawę mrożoną
Napojem cieszącym się ogromną popularnością w słonecznej Grecji jest kawa frappe. Coraz częściej to tajemnicze słowo na...