Musaka (moussaka) to tradycyjne i chyba najbardziej znane greckie danie. Bez wątpienia będziemy mogli jej skosztować niemal w każdej greckiej restauracji. Danie to jest znane nie tylko w Grecji, ale także w: Turcji, Rumunii, Serbii, Bułgarii, Bośni i Hercegowinie czy Republice Macedonii.

Historia musaki

Do 1900 roku musaka było prostym daniem, składającym się jedynie z warzyw i mięsa mielonego. Grecki kucharz szkolony we Francji - Nikos Tselementes, zapoczątkował dodawanie do tego dania sosu beszamelowego.

Tradycyjna wersja musaki składa się z mielonego mięsa i bakłażana, ale można też dodać ziemniaki, cukinię i inne nasze ulubione warzywa. Osoby niejedzące mięsa mogą zrezygnować z tego składnika i przyrządzić wersję wegetariańską musaki.

Musaka jest daniem niezwykle sycącym. Chociaż przygotowanie jest nieco pracochłonne, z pewnością zadowolą podniebienia każdego konsumenta. Spożywa się ją zwykle na ciepło.

Grecja
Grecja | Musaka to najpopularniejsza grecka potrawa (by avlxyz )

Przepis na musakę

Składniki:

  • 4 bakłażany
  • 1kg mięsa mielonego wołowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Puszka pokrojonych pomidorów w zalewie
  • 1 szklanka startego sera parmezan
  • 0,5 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • Sól
  • Piepr

Składniki na sos beszamelowy:

  • 0,5 kostki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 roztrzepane żółtka jajek

Przygotowanie

    1. Bakłażany pokroić w ok. 2cm talarki i podpiec w piekarniku przez ok. 10 min, aż staną się miękkie i lekko zarumienione.
    2. Na patelni podsmażyć mięso mielone, pokrojony czosnek i cebulę. Dodać wino i resztę składników: pomidory, oregano, natkę pietruszki, cynamon i cukier. Doprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem przez ok. godzinę.
    3. Na małym ogniu roztopić masło. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aby powstała gładka masa. Następnie dodać mleko. Zdjąć z ognia i odczekać kilka minut. Gdy sos lekko przestygnie, dodać żółtka jajek. Dokładnie wymieszać.
    4. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na spód ułożyć kolejno: bakłażan, mięso mielone, bakłażan, mięso mielone, bakłażan. Całość zalać sosem beszamelowym i posypać serem.

Grecja
Grecja | Podstawowym składnikiem musaki jest bakłażan (by wwworks )

Zainteresują Cię również

Greckie zupy – smaczne i rozgrzewające Greckie zupy – smaczne i rozgrzewające
Kuchnia grecka to dobrze nam znana musaka, sałatka grecka czy gemista. Mało komu chciałoby się przecież zjeść...
Greckie desery – który spróbować? Greckie desery – który spróbować?
Szum morza, zachód słońca, lampka wina oraz… odrobina słodkości. W Grecji zjemy całą masę...
Jadalne pamiątki z Grecji Jadalne pamiątki z Grecji
Jakie pamiątki przywieźć z Grecji? Każdy z nas zadaje sobie to pytanie przed podróżą. Magnesy na lodó...
Cafe frappe – grecki sposób na kawę mrożoną Cafe frappe – grecki sposób na kawę mrożoną
Napojem cieszącym się ogromną popularnością w słonecznej Grecji jest kawa frappe. Coraz częściej to tajemnicze s...
Greckie dania wegetariańskie Greckie dania wegetariańskie
Kuchnia grecka to bogactwo smaków i aromatów. W każdej tawernie i restauracji znajdziemy kilka doskonale...