Orzech włoski występuje w pięciu różnych odmianach. To roślina bardzo popularna i często uprawiana w Polsce. W stanie dzikim występuje głównie na Bałkanach, w Europie Południowo-Wschodniej oraz w różnych rejonach Azji i Chin.

Choć sama nazwa wskazuje na coś zgoła innego, w rzeczywistości uważa się, że orzechy włoskie pochodzą z... Grecji. W tym słonecznym, śródziemnomorskim kraju nazywane są: „karidia”.

Przypuszcza się, iż za czasów prehistorycznych orzech był zbierany z dziko rosnących drzew. Trwało to przez tysiąclecia. Stopniowo jednak wraz z orzechami zbierano wiedzę na ich temat i zaczęto zwracać szczególną uwagę na orzechy z najsłodszymi i największymi środkami, posiadające cienką skorupkę, która była łatwa do rozłupania.

Greckie dania z orzechami włoskimi

Popularnymi przysmakami kuchni greckiej, w składzie których zaleźć można te pyszne orzechy, są np. karydopita, baklava czy loukoumades.

Karydopita to wilgotne, słodkie i aromatyczne ciasto robione na bazie mąki, cukru i jaj z dodatkiem brandy, skórki pomarańczy, cynamonu, goździków i oczywiście orzechów włoskich. Po upieczeniu ciasto polewa się aromatycznym syropem na bazie cytryny i cynamonu lub wanilii (wg kalejdoskopkulinarny.blogspot.com).

Grecja
Grecja | Jesienne, orzechowe impresje prosto z Aten (by Nasos Zovoilis )

Baklava czy też bakława to popularne danie przede wszystkim kuchni tureckiej, ale także bałkańskiej. Jego podstawę stanowią cienkie listki ciasta, zwanego: filo (phyllo), poprzekładane orzechami i miodem. Ciasto to podaje się charakterystycznie pokrojone w romby.

Loukoumades to drożdżowe kuleczki smażone w głębokim oleju, oblane miodem i posypane cynamonem lub pokruszonymi orzechami włoskimi.

Orzechy włoskie a zdrowie

Orzechy włoskie charakteryzują się niską zawartość tłuszczów nasyconych. Są bogate natomiast w wielonienasycone, jak również jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

Orzechy włoskie zawierają cenne kwasy omega-3 i omega-6. Są pozbawione cholesterolu i stanowią doskonałe źródło białka i błonnika.

Orzechy zawierają dużo witamin i minerałów, takich jak: potas, magnez, fosfor, miedz, cynk, witaminy B1, B6, E oraz kwas foliowy.

Spożycie garści orzechów włoskich dziennie może przyczynić się do obniżenia cholesterolu we krwi oraz chronić przed chorobami serca.

Tabela kaloryczna (w 100g):

  • 618kcal
  • Białko 24.06g
  • Tłuszcz 59g
  • Węglowodany 9.91g
  • Błonnik 6.8g
  • Cholesterol 0mg

Tabela minerałów (w 100g):

  • Wapń, Ca    61mg
  • Żelazo, Fe    3.12mg
  • Magnez, Mg    201mg
  • Fosfor, P    513mg
  • Potas, K    523mg
  • Sód, Na    2mg
  • Cynk, Zn    3.37mg
  • Miedź, Cu    1.36mg
  • Mangan, Mn    3.896mg
  • Selen, Se    17mcg

Grecja
Grecja | Baklava (by navin75 )

źródło: www.ile-kalorii.pl

Zainteresują Cię również

Greckie zupy – smaczne i rozgrzewające Greckie zupy – smaczne i rozgrzewające
Kuchnia grecka to dobrze nam znana musaka, sałatka grecka czy gemista. Mało komu chciałoby się przecież zjeść...
Greckie desery – który spróbować? Greckie desery – który spróbować?
Szum morza, zachód słońca, lampka wina oraz… odrobina słodkości. W Grecji zjemy całą masę...
Jadalne pamiątki z Grecji Jadalne pamiątki z Grecji
Jakie pamiątki przywieźć z Grecji? Każdy z nas zadaje sobie to pytanie przed podróżą. Magnesy na lodó...
Cafe frappe – grecki sposób na kawę mrożoną Cafe frappe – grecki sposób na kawę mrożoną
Napojem cieszącym się ogromną popularnością w słonecznej Grecji jest kawa frappe. Coraz częściej to tajemnicze s...
Greckie dania wegetariańskie Greckie dania wegetariańskie
Kuchnia grecka to bogactwo smaków i aromatów. W każdej tawernie i restauracji znajdziemy kilka doskonale...