Orzech włoski występuje w pięciu różnych odmianach. To roślina bardzo popularna i często uprawiana w Polsce. W stanie dzikim występuje głównie na Bałkanach, w Europie Południowo-Wschodniej oraz w różnych rejonach Azji i Chin.
Przypuszcza się, iż za czasów prehistorycznych orzech był zbierany z dziko rosnących drzew. Trwało to przez tysiąclecia. Stopniowo jednak wraz z orzechami zbierano wiedzę na ich temat i zaczęto zwracać szczególną uwagę na orzechy z najsłodszymi i największymi środkami, posiadające cienką skorupkę, która była łatwa do rozłupania.
Greckie dania z orzechami włoskimi
Popularnymi przysmakami kuchni greckiej, w składzie których zaleźć można te pyszne orzechy, są np. karydopita, baklava czy loukoumades.
Karydopita to wilgotne, słodkie i aromatyczne ciasto robione na bazie mąki, cukru i jaj z dodatkiem brandy, skórki pomarańczy, cynamonu, goździków i oczywiście orzechów włoskich. Po upieczeniu ciasto polewa się aromatycznym syropem na bazie cytryny i cynamonu lub wanilii (wg kalejdoskopkulinarny.blogspot.com).
Grecja | Jesienne, orzechowe impresje prosto z Aten (by Nasos Zovoilis )
Baklava czy też bakława to popularne danie przede wszystkim kuchni tureckiej, ale także bałkańskiej. Jego podstawę stanowią cienkie listki ciasta, zwanego: filo (phyllo), poprzekładane orzechami i miodem. Ciasto to podaje się charakterystycznie pokrojone w romby.
Loukoumades to drożdżowe kuleczki smażone w głębokim oleju, oblane miodem i posypane cynamonem lub pokruszonymi orzechami włoskimi.
Orzechy włoskie a zdrowie
Orzechy włoskie charakteryzują się niską zawartość tłuszczów nasyconych. Są bogate natomiast w wielonienasycone, jak również jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
Orzechy włoskie zawierają cenne kwasy omega-3 i omega-6. Są pozbawione cholesterolu i stanowią doskonałe źródło białka i błonnika.
Orzechy zawierają dużo witamin i minerałów, takich jak: potas, magnez, fosfor, miedz, cynk, witaminy B1, B6, E oraz kwas foliowy.
Spożycie garści orzechów włoskich dziennie może przyczynić się do obniżenia cholesterolu we krwi oraz chronić przed chorobami serca.
Tabela kaloryczna (w 100g):
- 618kcal
- Białko 24.06g
- Tłuszcz 59g
- Węglowodany 9.91g
- Błonnik 6.8g
- Cholesterol 0mg
Tabela minerałów (w 100g):
- Wapń, Ca 61mg
- Żelazo, Fe 3.12mg
- Magnez, Mg 201mg
- Fosfor, P 513mg
- Potas, K 523mg
- Sód, Na 2mg
- Cynk, Zn 3.37mg
- Miedź, Cu 1.36mg
- Mangan, Mn 3.896mg
- Selen, Se 17mcg
Grecja | Baklava (by navin75 )
źródło: www.ile-kalorii.pl
Zainteresują Cię również




