Grecja słynie nie tylko ze znakomitych win i oliwek, ale także i serów. Produkowane są według tradycyjnych przepisów, a ich smak i zapach – niepowtarzalny. Oto największe serowe przysmaki prosto z Grecji.

Ser Feta

Najbardziej znanym greckim serem jest Feta. Produkowany jest z mleka koziego i owczego. Zakazane jest używanie środków konserwujących. W smaku może być lekko lub bardzo słony, o konsystencji miękkiej – półtwardej. Do momentu spożycia przechowywany jest w solance, która chroni ser przed zepsuciem.

Ser Feta używany jest jako dodatek do kanapek, sałatek, jako nadzienie mięs lub jako przekąska do wina. Dawniej spożywano go w postaci krążków polanych oliwą z oliwek.

Ser Mizithra

Innym tradycyjnym, greckim serem jest Mizithra. Jest to dojrzewający serek wiejski wytwarzany z serwatki mleka koziego lub owczego z niewielką ilością mleka czystego. Jego konsystencja jest kremowa, barwa biała, a w smaku przypomina ricottę.

Grecja
Grecja | Smażony ser Halloumi z pomidorami (by stuartwebster )

 Ser jest lekko słodki. Często wykorzystuje się go jako przystawka z dodatkiem oliwy lub jako dodatek do deserów. Po zasuszeniu idealnie nadaje się do makaronów.

Ser Halloumi

Kolejnym popularnym greckim serem jest Halloumi. Wytwarza się go z mleka koziego lub owczego. Jego konsystencja jest półtwarda, lekko gumowata, w smaku jest lekko słodki. Przyozdabiany jest miętą, która dodaje serowi charakterystyczny smak i aromat. Bardzo przypomina ser Mozarella. Może być gotowany lub zapiekany. Często dodawany do sałatek lub smażony jak frytki.

Ser Anthotyros

Anthotyros to tradycyjny grecki ser wytwarzany z mleka owczego lub koziego. Jest gładki, twardy, w smaku słony, wyczuwalny jest również lekki aromat kwiatowy . Może mieć przeróżny kształt i rozmiar: owalny, stożkowy lub w kształcie piłki. Podawany jest zazwyczaj na śniadanie razem z owocami i miodem.

Ser Kefalotyri

Kefalotyri jest popularnym serem nie tylko w Grecji, ale i na Cyprze. Wytwarzany jest z mleka owczego lub krowiego. Dojrzewa około 3 miesiące. Jest to ser żółty, twardy, w smaku słony. Podawany jest jako dodatek do dań ciepłych.

Grecja
Grecja | Ser Feta (by alkanchaglar )

Zainteresują Cię również

Greckie zupy – smaczne i rozgrzewające Greckie zupy – smaczne i rozgrzewające
Kuchnia grecka to dobrze nam znana musaka, sałatka grecka czy gemista. Mało komu chciałoby się przecież zjeść...
Greckie desery – który spróbować? Greckie desery – który spróbować?
Szum morza, zachód słońca, lampka wina oraz… odrobina słodkości. W Grecji zjemy całą masę...
Jadalne pamiątki z Grecji Jadalne pamiątki z Grecji
Jakie pamiątki przywieźć z Grecji? Każdy z nas zadaje sobie to pytanie przed podróżą. Magnesy na lodó...
Cafe frappe – grecki sposób na kawę mrożoną Cafe frappe – grecki sposób na kawę mrożoną
Napojem cieszącym się ogromną popularnością w słonecznej Grecji jest kawa frappe. Coraz częściej to tajemnicze s...
Greckie dania wegetariańskie Greckie dania wegetariańskie
Kuchnia grecka to bogactwo smaków i aromatów. W każdej tawernie i restauracji znajdziemy kilka doskonale...