Grecja słynie nie tylko ze znakomitych win i oliwek, ale także i serów. Produkowane są według tradycyjnych przepisów, a ich smak i zapach – niepowtarzalny. Oto największe serowe przysmaki prosto z Grecji.
Ser Feta
Najbardziej znanym greckim serem jest Feta. Produkowany jest z mleka koziego i owczego. Zakazane jest używanie środków konserwujących. W smaku może być lekko lub bardzo słony, o konsystencji miękkiej – półtwardej. Do momentu spożycia przechowywany jest w solance, która chroni ser przed zepsuciem.
Ser Feta używany jest jako dodatek do kanapek, sałatek, jako nadzienie mięs lub jako przekąska do wina. Dawniej spożywano go w postaci krążków polanych oliwą z oliwek.
Ser Mizithra
Innym tradycyjnym, greckim serem jest Mizithra. Jest to dojrzewający serek wiejski wytwarzany z serwatki mleka koziego lub owczego z niewielką ilością mleka czystego. Jego konsystencja jest kremowa, barwa biała, a w smaku przypomina ricottę.
Grecja | Smażony ser Halloumi z pomidorami (by stuartwebster )
Ser jest lekko słodki. Często wykorzystuje się go jako przystawka z dodatkiem oliwy lub jako dodatek do deserów. Po zasuszeniu idealnie nadaje się do makaronów.
Ser Halloumi
Kolejnym popularnym greckim serem jest Halloumi. Wytwarza się go z mleka koziego lub owczego. Jego konsystencja jest półtwarda, lekko gumowata, w smaku jest lekko słodki. Przyozdabiany jest miętą, która dodaje serowi charakterystyczny smak i aromat. Bardzo przypomina ser Mozarella. Może być gotowany lub zapiekany. Często dodawany do sałatek lub smażony jak frytki.
Ser Anthotyros
Anthotyros to tradycyjny grecki ser wytwarzany z mleka owczego lub koziego. Jest gładki, twardy, w smaku słony, wyczuwalny jest również lekki aromat kwiatowy . Może mieć przeróżny kształt i rozmiar: owalny, stożkowy lub w kształcie piłki. Podawany jest zazwyczaj na śniadanie razem z owocami i miodem.
Ser Kefalotyri
Kefalotyri jest popularnym serem nie tylko w Grecji, ale i na Cyprze. Wytwarzany jest z mleka owczego lub krowiego. Dojrzewa około 3 miesiące. Jest to ser żółty, twardy, w smaku słony. Podawany jest jako dodatek do dań ciepłych.
Grecja | Ser Feta (by alkanchaglar )