Tradycyjna kuchnia grecka jest zdaniem smakoszy jedną z najlepszych na świecie. Poniżej lista pięciu najbardziej charakterystycznych i najpyszniejszych zarazem potraw rodem z Grecji.
1. Karydopita
Karydopita to tort orzechowy, polany morelowym sosem, często ozdabiany kandyzowanymi owocami. Podobno pachnie tak niesamowicie, że nikt nie potrafi przejść obok niego obojętnie. Ten wyśmienity tort o tajemniczej nazwie to prawdziwy grecki przysmak, posiadający szeroką rzeszę fanów.
2. Loukoumades
Jeśli jesteś amatorem pączków, to ten przysmak jest dla Ciebie! Loukoumades są jednymi z najbardziej poszukiwanych greckich „towarów ulicznych”. Smażone na głębokim tłuszczu apetyczne kulki z typowego, pączkowego ciasta, oblane są miodem i przyprawione szczyptą cynamonu. Niebo w gębie, ale tylko dla tych, którzy nie liczą kalorii!
Grecja | Apetyczne pączki Loukoumades, nie sposób im się oprzeć! (by avlxyz )
3. Galaktoboureko
Galaktoboureko to kuszące ciasto z kremem, pełne greckiego słońca, z nutką cytrynowego lub pomarańczowego aromatu. Idealne dla miłośników kaszy manny (lub semoliny – wg gustu) w ciastach. Niebiańsko smakujące, lekkie, kremowe, intrygujące jak sama jego nazwa, poezja smaku!
4. Stifado
Stifado – czyli tradycyjny grecki gulasz z mięsem króliczym lub zajęczym, perłową cebulką, octem, czerwonym winem i cynamonem. Wiele osób zamiennie stosuje wołowinę lub cielęcinę. Stifado to popularna pozycja na greckich stołach, wielu turystów – oprócz wspomnień – przywozi ze swoich słonecznych wakacji przepis na to aromatyczne danie mięsne. W naszym klimacie tego typu posiłek to doskonała propozycja na zimowe chłody – jest sycący i kaloryczny.
5. Xiphias
Xiphias – zupa rybna z… miecznika. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji jej spróbować, koniecznie zrób to w Grecji! Ta wyśmienita zupa jest jedną z najbardziej poszukiwanych potraw w greckich restauracjach i trzeba się trochę nachodzić, aby ją znaleźć. Na pewno warto podjąć ten trud, gdyż zupa z miecznika smakuje wyjątkowo!
Grecja | Aromatyczny gulasz Stifado – można go przyrządzać używając mięsa króliczego lub cielęcego (by avlxyz )