Kuchnia grecka to dobrze nam znana musaka, sałatka grecka czy gemista. Mało komu chciałoby się przecież zjeść rozgrzewającą zupę w upalny dzień. Nie zapominajmy jednak, że w Grecji bywa też chłodno i talerz pysznej, gorącej zupy może być tym, czego naprawdę nasze żołądki będą potrzebować.

Avgolemono (αυγολέμονο), nazywana „grecką penicyliną” to zupa ugotowana na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego, z sokiem z cytryny i jajkami. Podawana jest ciepła lub lekko schłodzona, nigdy gorąca (spowoduje to ścięcie się jaj). Podawana najczęściej z ryżem. Avgolemono dobrze działa na przeziębienie oraz… kaca.

Fasolada (φασολάδα) to propozycja dla wegetarian. Jest to jedna z najpopularniejszych greckich zup, której podstawowym składnikiem jest biała fasola. Dodaje się do niej też: pomidory, cebulę, seler marchew oraz dużą ilość oliwy z oliwek.

Fakes (φακή) to zupa z dodatkiem soczewicy, podawana z octem i oliwkami. Niezwykle smaczna, sycąca oraz rozgrzewająca.

Revithia (ρεβύθια) to zupa ugotowana na bazie cieciorki, z dodatkiem oliwy z oliwek, liści laurowych oraz rozmarynu. Jest to kolejna propozycja dla wegetarian, nie ma tu bowiem mięsa. Revithia spożywana jest najczęściej w miesiącach zimowych.

Patsas (πατσάς) to greckie flaczki, często doprawione octem, czosnkiem oraz dużą ilością pieprzu. Bardzo pożywne i rozgrzewające.

Grecja
Grecja | Czas na zupę! (by stevepb )

Psarosoupa (ψαρόσουπα) jest zupą rybną z dodatkiem marchwi, ziemniaków, cebuli oraz oczywiście oliwy z oliwek. Najczęściej dodawanymi rybami są: dorsz, pstrąg, makrela, morszczuk, karp czy okoń. Zupa może różnić się dodatkami w zależności od regionu.

Kotosoupa (κοτόσουπα) to rosół z kawałkami kurczaka oraz makaronem (czasem ryżem). W przeciwieństwie do polskiego rosołu, nie dodaje się do niego warzyw. Jest to idealna zupa na przeziębienia, bóle żołądka oraz... kaca.

Magiritsa (μαγειρίτσα) to zupa przygotowywana w Wielką Sobotę na bazie podrobów jagnięcych, często podawana z tsoureki – tradycyjnym greckim pieczywem oraz jajkami ugotowanymi na twardo.

Grecja
Grecja | Zupa avgolemono (αυγολέμονο) (by avlxyz )

Zainteresują Cię również

Greckie desery – który spróbować? Greckie desery – który spróbować?
Szum morza, zachód słońca, lampka wina oraz… odrobina słodkości. W Grecji zjemy całą masę...
Jadalne pamiątki z Grecji Jadalne pamiątki z Grecji
Jakie pamiątki przywieźć z Grecji? Każdy z nas zadaje sobie to pytanie przed podróżą. Magnesy na lodó...
Cafe frappe – grecki sposób na kawę mrożoną Cafe frappe – grecki sposób na kawę mrożoną
Napojem cieszącym się ogromną popularnością w słonecznej Grecji jest kawa frappe. Coraz częściej to tajemnicze s...
Greckie dania wegetariańskie Greckie dania wegetariańskie
Kuchnia grecka to bogactwo smaków i aromatów. W każdej tawernie i restauracji znajdziemy kilka doskonale...
Tradycyjna grecka musaka (moussaka) Tradycyjna grecka musaka (moussaka)
Musaka (moussaka) to tradycyjne i chyba najbardziej znane greckie danie. Bez wątpienia będziemy mogli jej skosztować...