Kuchnia grecka to dobrze nam znana musaka, sałatka grecka czy gemista. Mało komu chciałoby się przecież zjeść rozgrzewającą zupę w upalny dzień. Nie zapominajmy jednak, że w Grecji bywa też chłodno i talerz pysznej, gorącej zupy może być tym, czego naprawdę nasze żołądki będą potrzebować.

Avgolemono (αυγολέμονο), nazywana „grecką penicyliną” to zupa ugotowana na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego, z sokiem z cytryny i jajkami. Podawana jest ciepła lub lekko schłodzona, nigdy gorąca (spowoduje to ścięcie się jaj). Podawana najczęściej z ryżem. Avgolemono dobrze działa na przeziębienie oraz… kaca.

Fasolada (φασολάδα) to propozycja dla wegetarian. Jest to jedna z najpopularniejszych greckich zup, której podstawowym składnikiem jest biała fasola. Dodaje się do niej też: pomidory, cebulę, seler marchew oraz dużą ilość oliwy z oliwek.

Fakes (φακή) to zupa z dodatkiem soczewicy, podawana z octem i oliwkami. Niezwykle smaczna, sycąca oraz rozgrzewająca.

Revithia (ρεβύθια) to zupa ugotowana na bazie cieciorki, z dodatkiem oliwy z oliwek, liści laurowych oraz rozmarynu. Jest to kolejna propozycja dla wegetarian, nie ma tu bowiem mięsa. Revithia spożywana jest najczęściej w miesiącach zimowych.

Patsas (πατσάς) to greckie flaczki, często doprawione octem, czosnkiem oraz dużą ilością pieprzu. Bardzo pożywne i rozgrzewające.

Grecja
Grecja | Czas na zupę! (by stevepb )

Psarosoupa (ψαρόσουπα) jest zupą rybną z dodatkiem marchwi, ziemniaków, cebuli oraz oczywiście oliwy z oliwek. Najczęściej dodawanymi rybami są: dorsz, pstrąg, makrela, morszczuk, karp czy okoń. Zupa może różnić się dodatkami w zależności od regionu.

Kotosoupa (κοτόσουπα) to rosół z kawałkami kurczaka oraz makaronem (czasem ryżem). W przeciwieństwie do polskiego rosołu, nie dodaje się do niego warzyw. Jest to idealna zupa na przeziębienia, bóle żołądka oraz... kaca.

Magiritsa (μαγειρίτσα) to zupa przygotowywana w Wielką Sobotę na bazie podrobów jagnięcych, często podawana z tsoureki – tradycyjnym greckim pieczywem oraz jajkami ugotowanymi na twardo.

Grecja
Grecja | Zupa avgolemono (αυγολέμονο) (by avlxyz )

Zainteresują Cię również

Kuchnia grecka Kuchnia grecka
Wielu smakoszy zastanawia się, co wpływa na wyjątkowość greckiej kuchni? Na pewno nie bez znaczenia jest tu nadmorskie...
Greckie dania wegetariańskie Greckie dania wegetariańskie
Kuchnia grecka to bogactwo smaków i aromatów. W każdej tawernie i restauracji znajdziemy kilka doskonale...
Tradycyjna grecka musaka (moussaka) Tradycyjna grecka musaka (moussaka)
Musaka (moussaka) to tradycyjne i chyba najbardziej znane greckie danie. Bez wątpienia będziemy mogli jej skosztować...
Wyśmienite greckie sery Wyśmienite greckie sery
Grecja słynie nie tylko ze znakomitych win i oliwek, ale także i serów. Produkowane są według tradycyjnych...
Pięć największych przysmaków z Grecji! Pięć największych przysmaków z Grecji!
Tradycyjna kuchnia grecka jest zdaniem smakoszy jedną z najlepszych na świecie. Poniżej lista pięciu najbardziej...