Souvlaki

W kuchni greckiej królują warzywa, ryby, sery i oczywiście oliwa z oliwek. Choć mięso pojawia się w niej stosunkowo często, i to w niezwykle wykwintnych odsłonach, nie dominuje ono nad innymi przysmakami tradycyjnego greckiego stołu.

Czytaj więcej...

Świeża figa

Czy wiecie, że rejony Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej są ojczyzną fig? Słynie z nich przede wszystkim Turcja i Grecja. W tych słonecznych krajach figi, za sprawą swoich wspaniałych wartości odżywczych od wieków stanowią ważny składnik diety. Prawdopodobnie nawet starożytni sportowcy – uczestnicy Igrzysk Olimpijskich – chętnie sięgali po te słodkie owoce w czasie przygotowań do zawodów.

Czytaj więcej...

Migdałowe serce

Ojczyzną migdałów jest Kaukaz i Północna Afryka. Obecnie uprawy drzew migdałowych prowadzone są także w rejonie Morza Śródziemnego, Ameryce, a także na południu Moraw, Czech i Słowacji. Szczególnie licznie migdałowce uprawiane są w Grecji.

Czytaj więcej...

Souvlakia - szaszłyki z jagnięciny

Wielu smakoszy zastanawia się, co wpływa na wyjątkowość greckiej kuchni? Na pewno nie bez znaczenia jest tu nadmorskie położenie kraju, z którym wiąże się dostatek ryb i owoców morza oraz ciepły, śródziemnomorski klimat pozwalający, by owoce i warzywa dojrzewały w pełnym słońcu.

Czytaj więcej...