Czy wiecie, że rejony Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej są ojczyzną fig? Słynie z nich przede wszystkim Turcja i Grecja. W tych słonecznych krajach figi, za sprawą swoich wspaniałych wartości odżywczych od wieków stanowią ważny składnik diety. Prawdopodobnie nawet starożytni sportowcy – uczestnicy Igrzysk Olimpijskich – chętnie sięgali po te słodkie owoce w czasie przygotowań do zawodów.
Chrupiące, świeże migdały są charakterystycznym elementem greckiej kuchni. Ale nie tylko. Są także przez Greków uważane za symbol pomyślności, miłości i… płodności. Istnieje przekonanie, że działają jak afrodyzjak.
Ojczyzną migdałów jest Kaukaz i Północna Afryka. Obecnie uprawy drzew migdałowych prowadzone są także w rejonie Morza Śródziemnego, Ameryce, a także na południu Moraw, Czech i Słowacji. Szczególnie licznie migdałowce uprawiane są w Grecji.
Orzech włoski występuje w pięciu różnych odmianach. To roślina bardzo popularna i często uprawiana w Polsce. W stanie dzikim występuje głównie na Bałkanach, w Europie Południowo-Wschodniej oraz w różnych rejonach Azji i Chin.