Dania mięsne

  • Zupa grecka

    Greckie zupy – smaczne i rozgrzewające

    Kuchnia grecka to dobrze nam znana musaka, sałatka grecka czy gemista. Mało komu chciałoby się przecież zjeść rozgrzewającą zupę w upalny dzień. Nie zapominajmy jednak, że w Grecji bywa też chłodno i talerz pysznej, gorącej zupy może być tym, czego naprawdę nasze żołądki będą potrzebować.

  • Souvlakia - szaszłyki z jagnięciny

    Kuchnia grecka

    Wielu smakoszy zastanawia się, co wpływa na wyjątkowość greckiej kuchni? Na pewno nie bez znaczenia jest tu nadmorskie położenie kraju, z którym wiąże się dostatek ryb i owoców morza oraz ciepły, śródziemnomorski klimat pozwalający, by owoce i warzywa dojrzewały w pełnym słońcu.

  • Souvlaki

    Mięso w kuchni greckiej

    W kuchni greckiej królują warzywa, ryby, sery i oczywiście oliwa z oliwek. Choć mięso pojawia się w niej stosunkowo często, i to w niezwykle wykwintnych odsłonach, nie dominuje ono nad innymi przysmakami tradycyjnego greckiego stołu.

  • Loukoumades

    Pięć największych przysmaków z Grecji!

    Tradycyjna kuchnia grecka jest zdaniem smakoszy jedną z najlepszych na świecie. Poniżej lista pięciu najbardziej charakterystycznych i najpyszniejszych zarazem potraw rodem z Grecji.

  • Grecka musaka

    Tradycyjna grecka musaka (moussaka)

    Musaka (moussaka) to tradycyjne i chyba najbardziej znane greckie danie. Bez wątpienia będziemy mogli jej skosztować niemal w każdej greckiej restauracji.Danie to jest znane nie tylko w Grecji, ale także w: Turcji, Rumunii, Serbii, Bułgarii, Bośni i Hercegowinie czy Republice Macedonii.