Kuchnia grecka

  • Mrożona kawa grecka frappe

    Cafe frappe – grecki sposób na kawę mrożoną

    Napojem cieszącym się ogromną popularnością w słonecznej Grecji jest kawa frappe. Coraz częściej to tajemnicze słowo na „f” znajdziemy również w menu polskich kawiarni. A więc, czego możemy się spodziewać po tej frapującej nazwie?

  • Świeża figa

    Figa w kuchni nie tylko greckiej

    Czy wiecie, że rejony Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej są ojczyzną fig? Słynie z nich przede wszystkim Turcja i Grecja. W tych słonecznych krajach figi, za sprawą swoich wspaniałych wartości odżywczych od wieków stanowią ważny składnik diety. Prawdopodobnie nawet starożytni sportowcy – uczestnicy Igrzysk Olimpijskich – chętnie sięgali po te słodkie owoce w czasie przygotowań do zawodów.

  • Sałatka grecka

    Greckie dania wegetariańskie

    Kuchnia grecka to bogactwo smaków i aromatów. W każdej tawernie i restauracji znajdziemy kilka doskonale przyrządzonych dań wegetariańskich. Wszystkie pyszne, przygotowane ze świerzych warzyw - zachwycą każdego.

  • Sprzedawca słodkich bułek

    Greckie desery – który spróbować?

    Szum morza, zachód słońca, lampka wina oraz… odrobina słodkości. W Grecji zjemy całą masę przepysznych, bardzo słodkich deserów. Które szczególnie warto spróbować?

  • Uliczki Rethymnonu

    Greckie wino

    Ulubionym napojem Greków - obok kawy - jest wino, którego stopień spożycia (30 litrów rocznie na 1 mieszkańca) należy do najwyższych na świecie. Uprawa winorośli zajmuje bardzo ważne miejsce w rolnictwie tego kraju, a jej tradycje sięgają starożytności.

  • Zupa grecka

    Greckie zupy – smaczne i rozgrzewające

    Kuchnia grecka to dobrze nam znana musaka, sałatka grecka czy gemista. Mało komu chciałoby się przecież zjeść rozgrzewającą zupę w upalny dzień. Nie zapominajmy jednak, że w Grecji bywa też chłodno i talerz pysznej, gorącej zupy może być tym, czego naprawdę nasze żołądki będą potrzebować.

  • Greckie piwo Mythos

    Jadalne pamiątki z Grecji

    Jakie pamiątki przywieźć z Grecji? Każdy z nas zadaje sobie to pytanie przed podróżą. Magnesy na lodówkę, figurki bogów, naturalne gąbki i ceramika – to jedne z najpopularniejszych. Nie zapomnijmy jednak też o jadalnych pamiątkach, np. miodach, oliwie z oliwek, pysznej chałwie i oczywiście alkoholach.

  • Souvlakia - szaszłyki z jagnięciny

    Kuchnia grecka

    Wielu smakoszy zastanawia się, co wpływa na wyjątkowość greckiej kuchni? Na pewno nie bez znaczenia jest tu nadmorskie położenie kraju, z którym wiąże się dostatek ryb i owoców morza oraz ciepły, śródziemnomorski klimat pozwalający, by owoce i warzywa dojrzewały w pełnym słońcu.

  • Souvlaki

    Mięso w kuchni greckiej

    W kuchni greckiej królują warzywa, ryby, sery i oczywiście oliwa z oliwek. Choć mięso pojawia się w niej stosunkowo często, i to w niezwykle wykwintnych odsłonach, nie dominuje ono nad innymi przysmakami tradycyjnego greckiego stołu.

  • Półmisek z migdałami

    Migdałowa Grecja

    Chrupiące, świeże migdały są charakterystycznym elementem greckiej kuchni. Ale nie tylko. Są także przez Greków uważane za symbol pomyślności, miłości i… płodności. Istnieje przekonanie, że działają jak afrodyzjak.

  • Migdałowe serce

    Migdały – grecki afrodyzjak

    Ojczyzną migdałów jest Kaukaz i Północna Afryka. Obecnie uprawy drzew migdałowych prowadzone są także w rejonie Morza Śródziemnego, Ameryce, a także na południu Moraw, Czech i Słowacji. Szczególnie licznie migdałowce uprawiane są w Grecji.

  • Drzewko oliwne

    Oliwki – nieodłączny składnik greckiej kuchni

    Bez jakiego składnika nie moglibyśmy wyobrazić sobie kuchni greckiej? Oczywiście bez oliwek i wytwarzanej z nich oliwy! To one decydują o wyjątkowym smaku i aromacie śródziemnomorskich potraw.

  • Greckie orzechy włoskie

    Orzech włoski w kuchni greckiej

    Orzech włoski występuje w pięciu różnych odmianach. To roślina bardzo popularna i często uprawiana w Polsce. W stanie dzikim występuje głównie na Bałkanach, w Europie Południowo-Wschodniej oraz w różnych rejonach Azji i Chin.

  • Loukoumades

    Pięć największych przysmaków z Grecji!

    Tradycyjna kuchnia grecka jest zdaniem smakoszy jedną z najlepszych na świecie. Poniżej lista pięciu najbardziej charakterystycznych i najpyszniejszych zarazem potraw rodem z Grecji.

  • Grecka musaka

    Tradycyjna grecka musaka (moussaka)

    Musaka (moussaka) to tradycyjne i chyba najbardziej znane greckie danie. Bez wątpienia będziemy mogli jej skosztować niemal w każdej greckiej restauracji.Danie to jest znane nie tylko w Grecji, ale także w: Turcji, Rumunii, Serbii, Bułgarii, Bośni i Hercegowinie czy Republice Macedonii.

  • Ciasto Vasilopita

    Vasilopita – noworoczne greckie ciasto

    Vasilopita to tradycyjne grecki deser i ciasto, wypiekane w Nowy Rok. Często też nazywane jest "ciastem noworocznym". Taki pachnący świąteczny wypiek ma przynieść mieszkańcom danego domu radość i szczęście.

  • Ser Halloumi

    Wyśmienite greckie sery

    Grecja słynie nie tylko ze znakomitych win i oliwek, ale także i serów. Produkowane są według tradycyjnych przepisów, a ich smak i zapach – niepowtarzalny. Oto największe serowe przysmaki prosto z Grecji.