Czy wiecie, że rejony Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej są ojczyzną fig? Słynie z nich przede wszystkim Turcja i Grecja. W tych słonecznych krajach figi, za sprawą swoich wspaniałych wartości odżywczych od wieków stanowią ważny składnik diety. Prawdopodobnie nawet starożytni sportowcy – uczestnicy Igrzysk Olimpijskich – chętnie sięgali po te słodkie owoce w czasie przygotowań do zawodów.
Świeże figi
Drzewa figowe mogą osiągnąć wysokość nawet 15 metrów. Dacie wiarę, że jadalne owoce pochodzą tylko żeńskich okazów tej rośliny?
Dojrzały owoc figowca ma kształt podobny do małej gruszki i może być spożywany zarówno na surowo (to zdecydowanie wersja mniej nam znana), jak i po obróbce (chyba każdy próbował kiedyś suszonej figi?).
Figi mają kilka odmian: czarną, białą, zieloną i fioletową. Wewnątrz każdego owocu kryje się bardzo słodki miąższ z mnóstwem charakterystycznych – jadalnych – ziarenek.
Na surowo najczęściej jadane są figi odmiany o ciemnofioletowym kolorze. W krajach, gdzie rosną one naturalnie, spożywanie surowych fig jest na porządku dziennym. Coraz częściej figi w takiej właśnie formie pojawiają się także w polskich sklepach.
Świeże figi zawierają cukry proste: fruktozę i glukozę, a także polisacharydy: pektyny i celulozę. Bogate są także w witaminę C i witaminy z grupy B. Świeże figi to także źródło karotenu i soli mineralnych.
Grecja | Słodki miąższ greckiej figi (by mizzmurray )
Suszone figi
Suszone figi to naturalny i pyszny suplement diety. Co zyskamy dzięki takiej przekąsce? Na pewno mocne kości i zdrowe serce.
Suszone figi bogate są przede wszystkim w wapń – niektórzy porównują ich moc wzmacniania kości ze słynną „szklanką mleka”.
Zawarta w tych owocach duża ilość błonnika pozytywnie wpływa na pracę jelit.
Biały nalot na suszonych owocach fig to z pewnością wytrącający się cukier.
Figi na zdrowie
Figi dobrze wpływają na nasze serce i układ krwionośny. Warto je przegryzać w stanie ogólnego osłabienia i apatii.
Są lekkostrawne i obniżają poziom cholesterolu we krwi (dzięki fitosterolom).
Figi mają ponadto działanie przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie i pomagają leczyć wrzody żołądka. Efektywnie odtruwają i odkwaszają organizm. Zawierają mało fosforu.
Figi w kuchni greckiej
Misa świeżych i suszonych owoców oraz orzechów różnych gatunków to tradycyjny deser kuchni greckiej. Z fig wyrabia się też dżemy, soki i pyszne sosy. Świeże figi są również popularnym składnikiem greckich sałatek.
Prosty przepis na sałatkę ze świeżymi figami (źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com):
- garść zrumienionych na patelni orzeszków piniowych lub słoneczniku,
- rukola (to taka „śródziemnomorska sałata” obecnie dostępna niemal w każdym markecie),
- pokrojona połówka awokado,
- dwie dojrzałe figi pokrojone na dość duże kawałki wraz ze skórką,
- pokrojona w sporą kostkę mozarella,
- oliwa z oliwek,
- trochę płynnego miodu do smaku,
- sól, pieprz.
Całość delikatnie mieszamy, albo układamy warstwowo w miseczce.
Grecja | Czy figi można jeść na surowo? Jak najbardziej, stanowią doskonałą przekąskę oraz dodatek do deserów, sosów i sałatek (by mizzmurray )