Napojem cieszącym się ogromną popularnością w słonecznej Grecji jest kawa frappe. Coraz częściej to tajemnicze słowo na „f” znajdziemy również w menu polskich kawiarni. A więc, czego możemy się spodziewać po tej frapującej nazwie?
Kawa frappe
Na początku odpowiedzmy sobie na pytanie, czym właściwie jest słynna kawa frappe? Mówiąc w skrócie: jest to zimna kawa rozpuszczalna z pianką i z lodem. Dodatkowymi, opcjonalnymi składnikami frappe mogą być: cukier, mleko oraz lody.
Dlaczego kawa frappe kojarzona jest z Grecją?
Wypicie pysznej kawy z pianką jest obowiązkowym greckim doświadczeniem każdego turysty. Choć tradycyjną grecką kawą jest ta naturalna, umiejętnie parzona w małym tygielku, przybywający do Grecji goście liczniej sięgają po mrożony napój kawowy w wysokiej szklance, czyli właśnie frappe.
Aby odpowiedzieć sobie na pytanie z nagłówka, musimy zapoznać się z historią kawy frappe...
Cafe frappe, czyli grecka kawa mrożona (by snowcovered )
Pomysł na jej wykonanie zrodził się bowiem właśnie w Grecji, a konkretnie: w Salonikach i to podobno zupełnym przypadkiem!
Cofnijmy się do 1957 roku i wyobraźmy sobie Dimitrisa Vakondiosa – przedstawiciela firmy Nescafe, prezentującego nowy produkt producenta na Międzynarodowych Targach w Salonikach. Produktem tym był napój czekoladowy dla dzieci, a pan Vakondios demonstrował, jak go przygotować mieszając proszek z mlekiem i ubijając w shakerze. Ponieważ w pewnym momencie mężczyzna odczuł zapotrzebowanie na prawdziwą kawę dla dorosłych – w tym miejscu wszyscy kawosze z pewnością rozumieją, jaką moc może mieć takie pragnienie – musiał sobie jakoś poradzić z brakiem gorącej wody pod ręką i wpadł na genialny pomysł. Wymieszał kawę rozpuszczalną z zimną wodą i kostkami lodu w shakerze. Od tej pory kawę frappe kupimy w każdej greckiej kawiarni a jej produkcja jest zdominowana przez firmę Nestle.
(W oparciu o: Frappé coffee from Wikipedia, the free encyclopedia)
Kupujemy frappe
Kawa, która jest głównym bohaterem tego artykułu, to swoisty „must drink” każdej wycieczki do Grecji. Zamawiając ją w restauracji musimy mieć na uwadze, że rozmowa z kelnerem może przebiegać nieco inaczej, niż do tego przywykliśmy. Otóż do frappe nie dostaniemy osobno saszetki cukru czy dzbanuszka z mlekiem. To, czy życzymy sobie kawę słodzoną lub z mlekiem musimy zakomunikować od razu, bowiem składniki te dodawane są w trakcie przygotowywania kawy a nie na koniec.
Musimy też przygotować się na dodatkowe pytania o nasze zamiłowanie do cukru i bynajmniej nie wynikają one z kelnerskiej wścibskości. W Grecji popularne są trzy stopnie „osłodzenia” napojów: sketo (zupełnie bez cukru), metrio (lekko słodzone) i glyko (bardzo słodkie).
Hipnotyzująca pianka cafe frappe (by telemax )
Frappe przepis
Ten akapit zaczniemy od naprawdę dobrej wiadomości: aby ukoić pragnienie wyśmienitą frappe, wcale nie musimy jechać do Grecji! Ba, nie musimy nawet posiadać profesjonalnego, greckiego miksera. Tak właściwie, to nie musimy posiadać żadnego miksera ani shakera, ale bez słoika się już nie obejdzie.
Odpowiednio wcześniej przygotujmy sobie lód w kostkach – nie ma nic bardziej frustrującego niż apetyt na frappe i konieczność długiego oczekiwania aż woda w pojemniku na lód się zmrozi.
Do przyrządzenia frappe potrzebujemy wysokiej szklanki, dwóch łyżek kawy rozpuszczalnej, około dwóch łyżek cukru (w zależności od preferencji), chłodnej wody i lodu. Kawę wraz z cukrem wsypujemy do słoika i zalewany niewielką ilością wody (na wysokość około 1 cm). Energicznie potrząsamy słoikiem w górę i w dół (około 40-50 razy). Przygotowaną kawową piankę wlewamy do wysokiej szklanki i dopełniamy wodą. Na tym etapie można również dodać mleko. Mieszamy, wrzucamy słomkę i gotowe!
Oczywiście ta najprawdziwsza, oryginalna, grecka frappe powinna powstać z kawy Nescafe Classic i przy użyciu profesjonalnego miksera do frappe. Trudno również zaprzeczyć, że jej aromat najlepiej odczujemy pod błękitnym greckim niebem, rzucając między łykami okiem a na złotą plażę, a to na przestwór Morza Śródziemnego. Jeśli jednak akurat nie mamy Grecji na wyciągnięcie ręki, kawa sporządzona na potrzeby domowe z dowolnie dobranych składników też może być smaczna, orzeźwiająca i pokrzepiająca.
Po oryginalną frappe mimo wszystko zapraszamy do Grecji!
Frappe z widokiem – tak smakuje najlepiej (by MihiScholl )
Jak zrobić frappe? – skondensowana wersja dla niecierpliwych
- Wsyp do miksera/shakera/słoika dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej (oryginalnie powinna to być Nescafe Classic).
- Do kawy dosyp dwie łyżeczki cukru (albo mniej, jeśli ktoś woli kawę średnio słodką; wersja bezcukrowa naturalnie także jest możliwa).
- Kawę i cukier zalewamy niewielką ilością chłodnej wody (na wysokość około 1 cm).
- Energicznie wstrząsamy pojemnikiem około 40-50 razy aż do powstania brązowej pianki (jeśli oczywiście zdecydowaliśmy się na wersję bez specjalnego miksera do frappe).
- Kawową pianę przelewamy do wysokiej szklanki.
- Wrzucamy trzy kostki lodu.
- Dopełniamy szklankę chłodną wodą, ewentualnie zostawiając odrobinę miejsca na mleko.
- Dolewamy mleko, jeśli zdecydowaliśmy się na zabieloną wersję frappe.
- Do szklanki wkładamy słomkę i mieszamy – napój powinien się rozwarstwić na dwie części.
Smacznego!