Vasilopita to tradycyjne grecki deser i ciasto, wypiekane w Nowy Rok. Często też nazywane jest "ciastem noworocznym". Taki pachnący świąteczny wypiek ma przynieść mieszkańcom danego domu radość i szczęście.
Ciasto z niespodzianką...
W środku ciasta, przed pieczeniem, ukrywa się monetę. O północy (z 31 grudnia na 1 stycznia) na gotowym wypieku robi się nożem znak krzyża i dzieli się go między domowników, od najstarszego do najmłodszego. Osoba, która znajdzie monetę w swoim kawałku, będzie miała szczęście przez cały rok.
Do Vasilopity dodaje się różnego rodzaju dodatki smakowe (w zależności od naszych upodobań), takie jak skórka z pomarańczy, cynamon, ziarna sezamowe, sok z pomarańczy, sok z cytryny, kilka łyżeczek brandy lub whisky.
Jak samodzielnie zrobić grecki chlebek noworoczny?
Do przygotowania ciasta niezbędne będą:
- 1 szklanka masła
- 1 ¾ szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 5 jaj
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ½ szklanki migdałów
- 2 łyżeczki sezamu
Grecja | Vasilopita - ciasto noworoczne (by futureshape )
W dużej misce mieszamy masło, przesianą mąkę i cukier. Dodajemy 3 żółtka i 2 całe jaja, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz wodę. Dokładnie mieszamy.
Pozostałe 3 białka, które nam zostały ubijamy z dodatkiem cukru na sztywną, ale nie suchą pianą. Dodajemy ją do wcześniej przygotowanej masy.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem blachy i ostrożnie wkładamy do środka monetę. Pamiętajmy, aby dokładnie ją oczyścić i zawinąć w folię. Następnie pieczemy ciasto w temperaturze 165 stopni Celsjusza przez około 70 minut.
Grecja | Vasilopita wypiekane jest na Nowy Rok (by christina_1985 )