Ojczyzną migdałów jest Kaukaz i Północna Afryka. Obecnie uprawy drzew migdałowych prowadzone są także w rejonie Morza Śródziemnego, Ameryce, a także na południu Moraw, Czech i Słowacji. Szczególnie licznie migdałowce uprawiane są w Grecji.

Migdały w kulturze greckiej

Migdały w Grecji to nie tylko smaczny i zdrowy dodatek w kuchni, przypisuje się im także właściwości afrodyzjaku.

Migdały to także piękny symbol miłości, a wiąże się z tym pewna smutna historia. Otóż jedna z mitologicznych greckich kochanek – Fyllis, odebrała sobie życie po odejściu ukochanego. W miejscu, gdzie kobieta została pochowana wyrosło migdałowe drzewo, które pięknie zakwitło, gdy ukochany mężczyzna pojawił się w pobliżu.

Suplement diety

Warto wiedzieć, że migdały to naturalny suplement diety, pozytywnie wpływający na wzrok i układ krwionośny.

Owocami tych roślin są pestkowce. Stanowią one prawdziwą bombę witaminową. Zawierają wapń i białko, a przede wszystkim – są niezwykle smaczne.

Grecja
Grecja | Niektórzy wierzą, że migdały działają jak afrodyzjak (by sateda )

Jedz migdały na zdrowie!

Migdały to cenne źródło wapnia (tego dobrze przyswajalnego) i białka. Zawierają bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są jednocześnie pozbawione szkodliwych kwasów tłuszczowych trans, których należy unikać w diecie.

Stanowią zdrową przekąskę ze względu na dużą zawartość witaminy E (około 240 mg na 100 g produktu), chroniącej przed skutkami działania wolnych rodników, wzmacniającej ścianki naczyń krwionośnych i pozytywnie wpływającej na układ krwionośny.

Migdały zawierają również witaminę B2, której potrzebuje nasz układ nerwowy i narządy wzroku.

Migdały działają korzystnie na układ krwionośny oraz zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej serca. Są bogatym źródłem potasu, magnezu, fosforu,  wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Migdały są również polecane w diecie DASH (DietaryApproaches to Stop Hypertension), przy zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia.

Tabela kaloryczna (w 100g):

  • 575kcal
  • Białko 21,22g
  • Tłuszcz 49,42g
  • Węglowodany 21,67g
  • Błonnik 12,2g
  • Cholesterol 0mg

Tabela minerałów (w 100g):

  • Wapń, Ca    264mg
  • Żelazo, Fe    3.72mg
  • Magnez, Mg    268mg
  • Fosfor, P    484mg
  • Potas, K    705mg
  • Sód, Na    1mg
  • Cynk, Zn    3.08mg
  • Miedź, Cu    0.996mg
  • Mangan, Mn    2.285mg
  • Selen, Se    2.5mcg

Grecja
Grecja | Kwitnący migdałowiec na Santorini (by klearchos )

źródło: www.ile-kalorii.pl

Zainteresują Cię również

Orzech włoski w kuchni greckiej Orzech włoski w kuchni greckiej
Orzech włoski występuje w pięciu różnych odmianach. To roślina bardzo popularna i często uprawiana w Polsce. W...
Figa w kuchni nie tylko greckiej Figa w kuchni nie tylko greckiej
Czy wiecie, że rejony Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej są ojczyzną fig? Słynie z nich przede wszystkim Turcja...
Migdałowa Grecja Migdałowa Grecja
Chrupiące, świeże migdały są charakterystycznym elementem greckiej kuchni. Ale nie tylko. Są także przez Greków uważane...
Greckie zupy – smaczne i rozgrzewające Greckie zupy – smaczne i rozgrzewające
Kuchnia grecka to dobrze nam znana musaka, sałatka grecka czy gemista. Mało komu chciałoby się przecież zjeść...
Greckie desery – który spróbować? Greckie desery – który spróbować?
Szum morza, zachód słońca, lampka wina oraz… odrobina słodkości. W Grecji zjemy całą masę przepysznych,...