Ojczyzną migdałów jest Kaukaz i Północna Afryka. Obecnie uprawy drzew migdałowych prowadzone są także w rejonie Morza Śródziemnego, Ameryce, a także na południu Moraw, Czech i Słowacji. Szczególnie licznie migdałowce uprawiane są w Grecji.
Migdały w kulturze greckiej
Migdały w Grecji to nie tylko smaczny i zdrowy dodatek w kuchni, przypisuje się im także właściwości afrodyzjaku.
Migdały to także piękny symbol miłości, a wiąże się z tym pewna smutna historia. Otóż jedna z mitologicznych greckich kochanek – Fyllis, odebrała sobie życie po odejściu ukochanego. W miejscu, gdzie kobieta została pochowana wyrosło migdałowe drzewo, które pięknie zakwitło, gdy ukochany mężczyzna pojawił się w pobliżu.
Suplement diety
Warto wiedzieć, że migdały to naturalny suplement diety, pozytywnie wpływający na wzrok i układ krwionośny.
Owocami tych roślin są pestkowce. Stanowią one prawdziwą bombę witaminową. Zawierają wapń i białko, a przede wszystkim – są niezwykle smaczne.
Grecja | Niektórzy wierzą, że migdały działają jak afrodyzjak (by sateda )
Jedz migdały na zdrowie!
Migdały to cenne źródło wapnia (tego dobrze przyswajalnego) i białka. Zawierają bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są jednocześnie pozbawione szkodliwych kwasów tłuszczowych trans, których należy unikać w diecie.
Stanowią zdrową przekąskę ze względu na dużą zawartość witaminy E (około 240 mg na 100 g produktu), chroniącej przed skutkami działania wolnych rodników, wzmacniającej ścianki naczyń krwionośnych i pozytywnie wpływającej na układ krwionośny.
Migdały zawierają również witaminę B2, której potrzebuje nasz układ nerwowy i narządy wzroku.
Migdały działają korzystnie na układ krwionośny oraz zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej serca. Są bogatym źródłem potasu, magnezu, fosforu, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Migdały są również polecane w diecie DASH (DietaryApproaches to Stop Hypertension), przy zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia.
Tabela kaloryczna (w 100g):
- 575kcal
- Białko 21,22g
- Tłuszcz 49,42g
- Węglowodany 21,67g
- Błonnik 12,2g
- Cholesterol 0mg
Tabela minerałów (w 100g):
- Wapń, Ca 264mg
- Żelazo, Fe 3.72mg
- Magnez, Mg 268mg
- Fosfor, P 484mg
- Potas, K 705mg
- Sód, Na 1mg
- Cynk, Zn 3.08mg
- Miedź, Cu 0.996mg
- Mangan, Mn 2.285mg
- Selen, Se 2.5mcg
Grecja | Kwitnący migdałowiec na Santorini (by klearchos )
źródło: www.ile-kalorii.pl