W kuchni greckiej królują warzywa, ryby, sery i oczywiście oliwa z oliwek. Choć mięso pojawia się w niej stosunkowo często, i to w niezwykle wykwintnych odsłonach, nie dominuje ono nad innymi przysmakami tradycyjnego greckiego stołu.

W Grecji nigdy nie jadano zbyt wiele mięsa...

Tradycyjnie Grecy nie są nadmiernymi mięsożercami, na co nie pozostają bez wpływu warunki naturalne tego kraju.

W Grecji nigdy nie było zbyt wielu pastwisk, na których można by hodować duże ilości zwierząt przeznaczonych na mięso (z tego też powodu było ono zwykle stosunkowo drogie).

Najwięcej pastwisk zlokalizowanych jest na północy kraju. To właśnie niedobór pastwisk jest powodem wcześniejszego szlachtowania bydła, w związku z czym w Grecji częściej spotkamy cielęcinę, aniżeli wołowinę. Na południu kraju bardziej popularna jest jagnięcina i koźlęcina.

Mięso tylko na specjalne okazje!

Tradycyjnie wszelkie mięsiwa przeznaczone były na specjalne okazje. Niejedzenia mięsa wymagały także liczne posty obowiązujące w kościele prawosławnym.

Grecja
Grecja | Greckie szaszłyki, czyli souvlaki (by pieterjanviaene)

Niedobór mięsa zwiększa kreatywność

Paradoksalnie niedobór luksusu, jakim było mięso, zaowocował powstaniem niezwykle pomysłowych i wykwintnych dań kuchni greckiej, gdzie niewielkie ilości mięsa łączono z bakłażanami, pomidorami i makaronami (za przykład może posłużyć tu musaka).

Dziś oczywiście czasy się zmieniły i mięso jest powszechnie dostępne, niemniej jednak wcześniejszy jego niedobór znacząco wpłynął na charakter tradycyjnej kuchni greckiej.

Grecy najczęściej podają mięso duszone w winie i ziołach. Dotyczy to zarówno wołowiny, cielęciny i dziczyzny, jak i mięsa z zająca czy królika. 

Podstawą wielu greckich dań jest także mięso mielone lub pieczone na ruszcie.

Niegdyś wiele greckich rodzin hodowało świnie i kury, i do dziś mięso pozyskiwane z tych zwierząt często gości na tutejszych stołach.

Tradycyjne greckie dania mięsne

Musaka (moussaka) – to chyba najlepiej znane danie greckiej kuchni. Zazwyczaj składa się na nie mięso mielone, bakłażany, pomidory i sos beszamel, ale istnieje sporo wariantów tej tradycyjnej potrawy.

Pasturma – to suszona wieprzowina lub cielęcina uprzednio marynowana w ziołach z dodatkiem czosnku. To aromatyczne danie najczęściej występuje w postaci przystawki i świetnie smakuje z czerwonym winem. Potrawa ta swym rodowodem sięga terenów azjatyckich.

Souvlaki – to nic innego, jak tylko apetyczne szaszłyki z mięsa wieprzowego, drobiowego lub marynowanej jagnięciny. Czasem dla lepszego aromatu kawałki mięsa owijane są plasterkami boczku.

Pastitsio – potrawę tę można by nazwać grecką odmianą włoskiej lasagne, czyli zapiekanki z mięsa i makaronu. Podstawę pastitsio stanowi mięso mielone, sos beszamel i makaron w postaci długich, cienkich rurek.

Grecja
Grecja | Najczęściej hodowanym w Grecji zwierzęciem są owce. Górskie łąki i pastwiska dostarczają dobrych warunków do ich wypasu (by pellaea)

Źródło: Susanna Tee, Smaki świata. Grecja, Wydawnictwo Parragon.

Zainteresują Cię również

Greckie zupy – smaczne i rozgrzewające Greckie zupy – smaczne i rozgrzewające
Kuchnia grecka to dobrze nam znana musaka, sałatka grecka czy gemista. Mało komu chciałoby się przecież zjeść...
Greckie desery – który spróbować? Greckie desery – który spróbować?
Szum morza, zachód słońca, lampka wina oraz… odrobina słodkości. W Grecji zjemy całą masę...
Jadalne pamiątki z Grecji Jadalne pamiątki z Grecji
Jakie pamiątki przywieźć z Grecji? Każdy z nas zadaje sobie to pytanie przed podróżą. Magnesy na lodó...
Cafe frappe – grecki sposób na kawę mrożoną Cafe frappe – grecki sposób na kawę mrożoną
Napojem cieszącym się ogromną popularnością w słonecznej Grecji jest kawa frappe. Coraz częściej to tajemnicze s...
Greckie dania wegetariańskie Greckie dania wegetariańskie
Kuchnia grecka to bogactwo smaków i aromatów. W każdej tawernie i restauracji znajdziemy kilka doskonale...